لسوتو

 پادشاهی لسوتو

 

*   *   *   *   *

تاریخ:

لسوتو در سال 1966 از انگلستان استقلال پیدا کرد و نام آن پیش از استقلال Basutolandبود و پس از آن به پادشاهی Lesothoتغییر نام یافت. ظهور باسوتو بعنوان یک ملت در سال 1818 اتفاق افتاد که در آن پادشاه این منطقه بنام Moshoeshoeاتحادیه هایی را با ملغمه ای از قبایل و طوایف مردم جنوب سوتو بوجود آورد. در دهه 1820 میسیونرها که عمده آنها را هلندیها تشکیل می دادند به این منطقه وارد شدند. میسیونرها تاثیرات گسترده ای بر روی زندگی مردم منطقه وارد کردند و از طریق آنها محصولات کشاورزی جدیدی مثل سیب زمینی، گندم، درختان میوه و حیوانات اهلی از قبیل گربه و خوک به مردم این منطقه معرفی شد. همچنین آنها به تاسیس مدارس و چاپ کتاب به زبان سه سوتو پرداختند.

جغرافیا:

لسوتو کشوری است که بطور کامل در محاصره آفریقای جنوبی قرار دارد. مساحت این کشور 30355 کیلو متر مربع است. آب و هوای این کشور در زمستان خنک تا سرد و در تابستان گرم و تاحدی مرطوب است. از لحاظ عوارض جغرافیایی بعنوان یک کشور عمدتا کوهستانی با فلات، تپه و کوه در نظر گرفته میشود. بلندترین نقطه این کشور منطقه Thabana Ntlenyanaبه ارتفاع 3482 متر از سطح دریا و پایین ترین نقطه آن محل اتصال رودخانه های Orangeو Makhalengبه ارتفاع 1400 متر می باشد.

از جمله ویژگیهای جغرافیایی لسوتو می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

منابع طبیعی: آب، زمینهای کشاورزی و چراگاه، الماس، شن، خاک رس و سنگ های ساختمانی.

زمینهای قابل کشت: 1/10 درصد.

زمنیهای تحت آبیاری: 30 کیلومتر مربع (2012)

میزان متوسط بارش سالانه: بین 700 تا 800 میلی متر در اکثر زمینهای پست آن. (بارش در این کشور عمدتا بین ماههای اکتبر تا آوریل هر سال است ولی هیچ ماهی کمتر از 12 میلی متر بارش ندارد).

مخاطرات طبیعی: خشکسالیهای دوره ای (که طی چند سال اخیر تجربه نموده است).

جمعیت: 042/958/1 میلیون نفر

نرخ رشد جمعیت: 28/0 درصد (2017)

جمعیت شهری: 4/28% درصد از کل جمعیت  (2017)

نرخ افراد بزرگسال مبتلا به ایدز: 25 درصد (تخمینی 2017)

قومیت ها:Sotho (7/99%)، اروپایی، آسیایی و دیگران (3/0 درصد)

مذهب: 80 درصد مسیحی و 20 درصد دینهای بومی

زبانها: سه سوتو، انگلیسی (زبان رسمی) ، زولو و خوسو

نرخ سواد: 8/84 درصد.

دولت و سیاست:

نام دولت:پادشاهی لسوتو

پایتخت:ماسرو

قانون اساسی :4 آوریل 1993

سیستم حقوقی: بر اساس کامن لاو انگلیس و حقوق رومن ژرمنی

رئیس دولت:پادشاهLetsie سوم (از 7 فوریه 1996 تاکنون). نامبرده پیش از آن از نوامبر 1990 تا فوریه 1995 در زمان تبعید پدرش تخت پادشاهی را اشغال کرده بود.

انتخابات:بر طبق قانون اساسی، رهبر حزب اکثریت در مجلس بصورت خودکار نخست وزیر شده، پادشاهی بصورت موروثی بوده اما تحت شرایط مندرج در قانون اساسی که از مارس 1993 به اجرا درآمده، شاه بعنوان سمبل زنده اتحاد ملی بدون قدرت اجرایی و قانونگذاری در نظر گرفته می شود. تحت قانون سنتی این کشور، شورای روسا (College of Chiefs) دارای قدرت عزل پادشاه می باشد و همچنین فرد جانشین را معرفی خواهد نمود و یا اینکه در زمانی که فرد جانشین به سن بلوغ نرسیده باشد تعیین خواهد کرد که چه کسی نایب السلطنه خواهد بود.

نظام سیاسی  و تحولات جدید لسوتو:

نظام سیاسی حاکم بر لسوتو مشروطه سلطنتی است و پادشاه در این کشور قدرت اجرایی ندارد و بیشتر مقام تشریفاتی دارد. قدرت اجرایی در دست نخست وزیر می باشد. بر اساس قانون اساسی این کشور، رهبر حزب پیشرو در انتخابات مجلس ملی، به عنوان نخست وزیر انتخاب می شود. این کشور دارای پارلمان دو مجلسی سنا و ملی است. رئیس دیوان عالی کشور توسط پادشاه منصوب می گردد و با هماهنگی با نخست وزیر وظایف خود را انجام می دهد.

در حال حاضر آقای توماس تابانه نخست وزیر کشور می باشد که در ژوئن سال  2017 بر روی کار آمده است. بدنبال رای عدم اعتماد مجلس به دولت موسیسیلی و برگزاری انتخابات زودهنگام ، آقای تابانه نخست وزیر کنونی از حزب مجمع کل باسوتوها توانست تا اکثریت آرا را به خود اختصاص بدهد و پیروز انتخابات گردد. وی در ائتلاف با حزب اتحاد دموکراتها ، حزب ملی باسوتوها و همچنین حزب کنگره اصلاحی لسوتو ، توانست دولت ائتلافی را تشکیل داد. قابل ذکر است نامبرده در سال 2014 با ادعای تلاش توسط مخالفان جهت ترورش و همچنین انجام کودتا در لسوتو ، به آفریقای جنوبی پناه برد.

با گذشت تنها دو ماه از انتخاب دولت جدید و ترور فرمانده نیروهای مسلح این کشور ، این امر منجر بدان گردید که این کشور کوچک آفریقایی مجددا بهم ریخته گردد . بدنبال این شرایط اتحادیه جامعه کشورهای جنوب آفریقا ( سادک) طی تصمیمی اقدام به تشکیل و اعزام نیروهای حافظ صلح به لسوتو نمود. بر این اساس تیمی متشکل از حدودا 1200 نیروی نظامی و لجستیکی از کشورهای عضو اتحادیه سادک در اواخر سال 20017 در لسوتو مستقر گردیدند. وظیفه اصلی این گروه برقراری نظم و امنیت ، آماده سازی زمینه برای اجرای قانون اساسی و همچنین انجام اصلاحات امنیتی ، پارلمانی و قضایی در لسوتو می باشد.

در همین راستا اتحادیه سادک آقای راما فوزا ( رئیس جمهور کنونی آفریقای جنوبی ) که در زمان اتخاذ تصمیم سادک معاون رئیس جمهور بود را ، بعنوان هماهنگ کننده سادک در امور لسوتو تعیین نموده است . وظیفه اصلی نامبرده تلاش جهت برقراری ثبات و آرامش در لسوتو می باشد . در آخرین اجلاس ارگان نظامی سادک در آنگولا در ماه جاری میلادی قرار براین گردید تا آقای راما فوزا شخصا فردی دیگری را نیز بمنظور کمک به وی در جهت انجام وظایفش در امور لسوتو تعیین نماید.

قوه مقننه: لسوتو دارای دو مجلس سنا (متشکل از 33 عضو که 22 نفر از روسا و 11نفر از آنها توسط حزب حاکم منصوب می گردند) و مجلس ملی ( متشکل از 120 کرسی که 80 کرسی از طریق رای عمومی مردم (popular vote) و 40 نفر از طریق رای تناسبی (proportional vote) یعنی اکتساب کرسی نمایندگی توسط احزاب به نسبت رای بدست آورده برای حزب خود، انتخاب می شوند. دوره  نمایندگی نمایندگان منتخب از طریق رای اکثریت عمومی 5 سال می باشد).

قوه قضائیه: متشکل از دادگاه عالی (که رئیس آن توسط پادشاه و به توصیه نخست وزیر منصوب می گردد)، دادگاه استیناف و دادگاه های بخش می گردند.

مشارکت در سازمانهای بین المللی: لسوتو عضو سازمانهای ذیل می باشد:

ACP, AFDB, AU, C, FAO, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, Interpol, IOC, IPU, ISO (subscriber), ITU, MIGA, NAM, OPCW, SACU, SADC, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO.

 

 

اقتصاد لسوتو:

اقتصاد لسوتو اصولا بر پایه کشاورزی معیشتی، بویژه چارپایان اهلی است. هر چند که خشکسالی فعالیت کشاورزی در آن را کاهش داده است. از جمله مشکلات اقتصادی این کشور نابرابری شدید در توزیع درآمدها است که بعنوان مانع عمده ای در این زمینه از قبل بر جای مانده است. عمده درآمدهای دولت لسوتو مربوط به پولهای ارسالی از طرف معدنکاران این کشور در آفریقای جنوبی و نیز درآمدهای گمرکی از اتحادیه گمرکی جنوب آفریقا (SACU) می باشد. با وجود این دولت سیستم مالیاتی خود را تقویت نموده تا از اتکای خود به درآمدهای گمرکی بکاهد.

          لسوتو از طریق نیروگاه سدی که در سال 1998 ساخته شده ،  90 درصد از نیازهای برق خود را تامین می کند و همچنین ، اقدام به فروش آب به آفریقای جنوبی می نماید. گرچه اقتصاد بر پایه بازار لسوتو شدیدا به آفریقای جنوبی گره خورده است ، ولی با توجه به اتکای شدید بخش صادرات آن به صادرات پوشاک، ایالات متحده بعنوان یک شریک تجاری مهمی برای آن در نظر گرفته می شود. در این زمینه «قانون رشد و فرصت آفریقای» ایالات متحده به رشد صادرات آن کمک قابل توجهی نموده است.

          از جمله شاخصه های اقتصادی این کشور می توان به موارد ذیل اشاره کرد (مواردی که در داخل پرانتز نوشته شده اند تخمینی سال مربوطه می باشند):

تولید ناخالص داخلی (برابری قدرت خرید):448/7 میلیارد دلار ( تخمینی 2017)

تولید ناخالص داخلی (نرخ تبادل ارز رسمی):721/2 میلیارد دلار (2017)

تولید ناخالص داخلی –نرخ رشد واقعی: 6/4 درصد

سرانه تولید ناخالص داخلی: 3900 دلار (2017)

ترکیب بخشی تولید ناخالص داخلی (2017):کشاورزی (3/5%)، صنعت (6/34%) ، خدمات (1/60%)

جمعیت زیر خط فقر: 57 % در سال 2017

سرمایه گذاری (ناخالص ثابت): 3/20% از GDP

بودجه (2017): درآمدها= 1.057 میلیارد دلار  و هزینه ها= 1.16 میلیارد دلار.

کسری بودجه (2017):=8/3% از GDP

نرخ رشد تولید صنعتی: 2/8  % (2017)

نرخ تورم: 6/6% (2017)

نرخ بهره (31 دسامبر 2011) : نرخ بهره بازخرید 28/9% و نرخ بهره اولیه 5/10%

تولید برق (2015): 600 میلیون کیلو وات ساعت

مصرف برق (2015): 763 میلیون کیلووات ساعت

صادرات برق(2016): صفر کیلو وات ساعت

واردات برق: 205 میلیون کیلووات ساعت که توسط آفریقای جنوبی تامین می گردد (2015)

تولید نفت: صفر بشکه در روز (2016)

مصرف نفت: 5000 بشکه در روز (2014)

واردات نفت: 5121 بشکه در روز (2014)

ذخایر اثبات شده نفت:صفر (2017)

مصرف، تولید، صادرات و واردات گاز: صفر متر مکعب (2014)

ذخایر اثبات شده گاز طبیعی (2013): صفر

تراز حساب جاری (2017): 232 میلیون دلار

صادرات (2017): 031/1 میلیارد دلار

کالاهای صادراتی:  پوشاک، کفش، خودرو، پشم و پارچه موهر، محصولات غذایی و حیوانات زنده

شرکای صادراتی (2014): آفریقای جنوبی 5/56% و آمریکا 4/35%

واردات (2017): 718/1 میلیارد دلار

شرکای وارداتی ( 2016): آفریقای جنوبی 5/84% درصد

کالاهای وارداتی: غذا، مصالح ساختمانی، خودرو، ماشین آلات، دارو، فراورده های نفتی.

بدهی خارجی: 5/952  میلیون دلار (2017 )

ذخایر ارزی و طلا: 983 میلیون دلار ( 2017)

محصولات کشاورزی: ذرت، گندم، حبوبات، ذرت خوشه ای، جو، دام.

صنایع: غذایی، نوشیدنیها، پارچه، پوشاک، صنایع دستی، ساختمانی، گردشگری

نرخ رشد تولید صنعتی: 2/8% (تخمینی 2017)

نرخ تبدیل پول ملی (مالوتی) در مقابل دلار آمریکا: هر 48/14 (مالوتی) برابر یک دلار آمریکا (2017)

مزایا و مشوقهای سرمایه گذاری در لسوتو:

لسوتو امضاء کننده کنوانسیون حل و فصل مشاجرات سرمایه گذاری بین دولتها و نیز عضو آژانس چند جانبه ضمانت سرمایه گذاری است. علاوه براین، بعنوان یکی از اعضای صندوق بین المللی پول تعهدات مفاد موافقتنامه آنرا پذیرفته است و سیستم پرداختهای چند جانبه بدون محدودیت آزاد می باشد. از جمله مزایای سرمایه گذاری در این کشور به قرار ذیل می باشند:

  • سیستم اقتصادی بازار آزاد.
  • نرخ مالیات سود شرکتها 15 درصد می باشد و مالیاتی بر روی سود توزیع شده توسط شرکتهای تولیدی به سهامداران داخلی و خارجی اعمال نمی گردد.
  • ارائه تسهیلات مالی صادراتی در جهت حمایت از صادر کنندگان با سرمایه در کار با شرایط امتیازدار و دسترسی بلا مانع به ارز خارجی.
  • ضمانت وام، با وامهای دراز مدت و/ یا مشارکت سهامی در پروژه های استراتژیک.
  • معافیت مالیاتی فروش در خصوص ماشین آلات و تجهیزات سرمایه ای برای صنایع تولیدی و نیز بازگرداندن کامل مالیات در خصوص مواد اولیه وارداتی استفاده شده در فرآیند تولید کالاها برای بازارهای صادراتی که در نتیجه آن تولید کنندگان می توانند تسهیلات اعتباری به مشتریان خود ارائه دهند.
  • وجود کارگران مسلط به زبان انگلیسی و با بهره وری و نرخهای دستمزد رقابتی.
  • اعطای 50 درصد از هزینه آموزش مهارتهای لازم به کارگران برای شرکتهای تولید کننده تازه تاسیس.
  • دسترسی به سایتهای صنعتی و ساختمانهای ساخته شده برای کارخانه ها جهت اجاره به نرخهای رقابتی.
  • دسترسی به بازار اتحادیه گمرکی جنوب آفریقا (SACU)، اتحادیه اروپا، سیستم دارای امتیاز بالای دسترسی به بازار شمال آمریکا، ژاپن، اروپای شمالی و دسترسی ترجیحی به 18 بازار شرق و جنوب آفریقا. همچنین دسترسی به نرخهای تعرفه پایین در منطقه جامعه توسعه جنوب آفریقا (SADC) و کشورهای منطقه تجارت ترجیحی غرب آفریقا. این کشور با تعدادی از کشورها نیز موافقتنامه های تجاری دو جانبه امضاء نموده است. لسوتو با بعضی از کشورها از جمله آفریقای جنوبی و انگلستان موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف امضاء نموده است.

 

فرصتهای سرمایه گذاری در لسوتو:

          این کشور نیازمند سرمایه گذاری در زمینه تقویت بخش مالی، ارائه مهارتهای فنی و مدیریتی، و تواناییهای بازاریابی جهت سرمایه گذاری مشترک با سرمایه گذاران داخلی است. فرصتهای سرمایه گذاری در لسوتو در حوزه های استراتژیک ذیل وجود دارد:

  • تولید لباس و پتو، کفش، مبلمان.
  • صنایع کشاورزی، بویژه در فرآوری پشم و پارچه موهر محلی، تاسیس کارخانه تولید آب معدنی.
  • تولیدات مصرفی الکتریکی و الکترونیکی، شرکای استراتژیک جهت تولید تلویزیون، ویدئو، اجاق برقی، مایکروویو، یخچال، ماشین لباس شویی و خشک کن، تجهیزات مخابراتی.
  • رشته گسترده ای از پروژه ها در بخش تولید، ساخت و ساز و خدمات وابسته به پروژه آبهای زمینهای بلند لسوتو.
  • خدمات مشاوره مهندسی برای بازسازی بیمارستانهای روستایی.
  • هتل و اقامتگاه برای گردشگران
  • بازسازی و نگهداری جاده.
  • تجهیزات مراقبت های بهداشتی
  • تولید محصولات عایق گذاری.
  • استفاده از خاک محلی برای تولید محصولات سرامیکی و بهداشتی.

انرژی در لسوتو:

          لسوتو انرژیهای آبی، بادی و خورشیدی را بعنوان منابع انرژی تجدید پذیر بالقوه خود در نظر گرفته است. تخمین زده شده که ظرفیت تولید برق آبی در این کشور حدود 450 مگاوات باشد. همچنین تخمین زده شده که ظرفیت انرژی بادی آن به چند صد مگاوات برسد و در حال حاضر سه سایت در این خصوص در حال مطالعه می باشد. انرژی خورشیدی در پروژه های مختلف از قبیل پروژه بانک جهانی و پروژه UNDP/GEFبه اجرا درآمده است.

          گرچه لسوتو دارای ذخایر گاز طبیعی، نفت و ذغال سنگ نیست، هیچ شرکت خارجی نفتی و گازی در عملیات اکتشاف و پالایش فعالیت ندارد و بجای آن این شرکتها بر روی بازاریابی فرآورده های نفتی تمرکز دارند. این شرکتها شامل بی پی، توتال، شورون، شل و انجین می گردند.

طبق گزارش سازمان مشارکت انرژی تجدید پذیر و استفاده بهینه از انرژی (REEEP) مقادیر معتنابهی از انرژی آبی دراین کشور وجود دارد که اکثر نیازهای برق این کشور را تامین می نماید. با وجود این، برق تنها 3 درصد از انرژی مصرفی در این کشور را در بر می گیرد.

سه چهارم از کل تقاضای انرژی این کشور از طریق سوختهای بیوماس در شکل چوب، بوته، فضولات حیوانی و تفاله های محصولات کشاورزی تامین می گردد. دیگر سوختهای مصرفی قابل توجه آن شامل مواد معدنی، ذغال سنگ و پارافین می گردند. نیروگاه آبی 72 مگاواتی Muelaدر لسوتو در سال 2000 به بهره برداری رسید که به صورت قابل توجهی از واردات برق این کشور کاست.